Badminton

Fra websitet badmintonbladet.dk har vi hentet denne interessante artikel:

Alle elsker ungdommelighed og forsøger at forblive unge. Derfor er industrien, som beskæftiger sig med at hindre aldring, fyldt med uendelig entusiasme. Vores forfængelighed får os til at søge efter komplekse præparater, stenalderdiæter, aggressiv kirurgi og bizarre metoder, som alle lover at stoppe aldringen. Men sjældent medfører det mere end mikroskopiske forbedringer.

Men et faktum står tilbage – asiaterne er bedst til at blive gamle. Aldringstempoet nedsættes tilsyneladende, når asiaterne er mellem 20 og 50 år gamle. Der er mange elementer, der har indflydelse: gener, kost og klima, men research har afsløret, at den type sport, som vi deltager i før overgangsalderen, kan have indflydelse.

Vestlige sportsgrene er ofte fysisk krævende. Det er typisk cardio-krævende og kontaktsøgende aktiviteter, som fodbold, håndbold, rugby. Disse sportsgrene får udøverne til at stoppe tidligt. Omkring 30 års-alderen sender kroppen nogle klare signaler om, at det er tid til at stoppe, eller også gør en skade en ende på det.

Vi søger gerne mod mere stabile cardio-træningsformer, når vi skal fastholde endorfinrusen, efter vi er stoppet med konkurrencesport. Løb og crossfit er moderne afløsere, men udholdenhedsaktiviteter er ikke nødvendigvis det rigtige, hvis man vil bevare ungdommens glød. Ud over de hæmoridefremkaldende bænke til cirkeltræning eller mini-maratonløb, som kan medføre leddegigt, er det mest bekymrende aspekt af at have lange cardio-sessioner den øgede produktion af frie radikaler, som forårsager iltning, som så fører til skadede celler. Denne cellenedbrydning fremskynder aldring og er stort set uoprettelig. Det er ikke et tilfælde, at midaldrende maratonløbere ser ældre ud, end de egentlig er.

Hvordan er asiater så anderledes?
De mest udbredte sportsgrene i Sydøstasien er badminton og bordtennis, som begge er uden fysisk kontakt i modsætning til de mest udbredte sportsgrene i Vesten. Især badminton kombinerer cardio, koordination og spændstighed. Mens den vestlige macho-kulturen tilsidesætter badminton som en haveaktivitet for piger og tøsedrenge, er det faktisk en af de mest dynamiske sportsgrene med mange udøvere. På højeste niveau er badminton den hurtigste ketsjersportsgren, og den er virkelig fysisk krævende.

Men badminton kan betragtes, som den perfekte træning for midaldrende: begrænset belastning, korte eksplosioner, koordination og hurtighed. Det skønne ved badminton er, at dets vildskab kan dæmpes, efterhånden som man bliver ældre. Fra eksplosive, professionelle spillere til hyggelig veteranbadminton. Disse anti-aldrende kendetegn gør badminton til et langt mere realistisk middel end kaffe-lavementer, hele skabe med cremer og cardio-helveder – badminton hæmmer aldringen på en naturlig, sjov og stabil måde.

Kilde: Manoramaonline.com