Karate

Wado Ryu Karate Historien

WADO RYU KARATE

Shihan Hironori Ohtsuka
10.dan (1892-1982).

Wado ryu karate har sin oprindelse i Kina, hvor det kaldes Chuan-Fa og opdeles i en nordlig (Pei-Chuan) og en sydlig (Nan-Chuan) retning. Chuan-Fa kom til Japan i 700-tallet og har i århundreder heddet Kenpo (jap.). Fra Okinawa kom i 1920’erne solo-øvelser (Tode-Kata), som blev udviklet efter det klassiske japanske koncept.
I 1950’erne spredtedes karaten til resten af verden og er idag en international kampkunst og kampsport.

Wado Ryu Karate-do er den stilart, vi dyrker i Hammel Karate Klub. Wado Ryu karate kan med sikkerhed spores tilbage i Japan og videre i Kina til 700-tallet.

I år 754 ankom den kinesiske præst Ganzin til Japan og underviste i Todaiji-templet i Nara. Senere underviste hans elev Gantei i kurama-templet, og denne tempel-kampkunst, “Kurama-Ryu Bujutsu”, lagde grunden til Wado-Ryu. Kurama-Ryu-kenpo (boksning) blev videreført i Yoshin-Ko-Ryu-Jujutsu, Yoshin-ryu Jujutsu og i Shindo-Yoshin-Ryu-Jujutsu.

Shihan Hironori_Ohtsuka 10.dan (1892-1982), begyndte at træne Jujutsu i 1897 og fik i 1921 licens (Menkyo Kaiden) i Shindo-Yoshin-Ryu Jujitsu Kenpo.
Han trænede med Okinawamestre som Funakoshi, Mabuni og Motobu, og grundlagde Wado-Ryu som stilart i 1934.

Wado Ryu Karate er i dag i Japan og på verdensplan en af de absolut største og mest dominerende stilarter inden for karate.
Wado-Kai i Japan tæller over 400.000 medlemmer, og der er udstedt over 180.000 sortbælte-licenser i stilarten.

Som Wado-Ryu fremstår i dag, er det en yderst teknisk betonet stilart, hvor hurtigheden anses for absolut afgørende,
og hvor teknikken hovedsageligt sigter på at udvikle teknik for brug i kamp (frikamp).
Teknisk er vi i Danmark tilsluttet “Wadokai-gruppen” international, som repræsenterer den tekniske standard, som den defineres i japansk Wadokai (JKF-wadokai).

Wado-Ryu er stilartens navn – Wado-Kai er stilartens organisatoriske betegnelse.